Schimbarea tratamentului?

Schimbarea tratamentului?

Te gândeşti să mergi într-o călătorie, să începi o nouă slujbă sau să participi la meci sâmbătă? Te întrebi ce tratament pentru hemofilie este cel potrivit pentru tine? Ţinând cont de care se potriveşte cel mai bine ambiţiilor tale şi îţi oferă libertatea de a duce viaţa dorită? Alegerea unui tratament este o decizie importantă, iar identificarea celei mai bune opţiuni pentru nevoile tale ar putea necesita câteva cercetări. Indiferent de modul în care faci acest lucru, este important ca tu şi echipa de îngrijiri medicale care se ocupă de tine să colaboraţi pentru a lua o decizie cu care legat de care să te simţi confortabil şi mulţumit.  

SCHIMBAREA

 

Nu eşti legat pentru totdeauna de primul tratament pe care îl alegi. Dacă nu este potrivit pentru tine, în majoritatea cazurilor vei avea posibilitatea de a-l schimba cu unul care se potriveşte mai bine nevoilor tale. Nu vei fi singurul: cei mai mulţi dintre oamenii care suferă de hemofilie şi-au schimbat tratamentul la un moment dat în viaţă1. Vorbeşte cu echipa de îngrijiri medicale care se ocupă de tine pentru a explora opţiunile de tratament disponibile.

Obţine un plan de tratament personalizat pentru tine

Dar inhibitorii?

 

Inhibitorii şi de ce trebuie să fii monitorizat dacă schimbi tratamentele? Inhibitorii sunt anticorpi (proteine) care împiedică funcţionarea tratamentului de înlocuire a factorului. Aceştia sunt menţionaţi aici deoarece poate exista impresia că schimbarea tratamentelor poate creşte riscul de a dezvolta inhibitori. 

Riscul de a dezvolta inhibitori depinde de mai multe lucruri, iar unele dintre acestea nu au legătură în totalitate cu tratamentul tău. Aşa cum am menţionat, pe parcursul tratamentului lor, multe persoane care suferă de hemofilie au schimbat concentratele de factori diferite1. Există puţine dovezi care sugerează că schimbarea conduce la dezvoltarea de inhibitori la pacienţii trataţi anterior1,2,4,5.

Federaţia Mondială de Hemofilie (WFH) recomandă ca persoanele care suferă de hemofilie şi care trec la noi factori de coagulare să fie monitorizate pentru identificarea dezvoltării inhibitorilor4. Aceasta este doar o măsură de precauţie. Te rugăm să vorbeşti cu medicul tău dacă ai nelămuriri sau întrebări cu privire la dezvoltarea inhibitorilor în timpul schimbării tratamentelor. 

Pentru a accepta oportunităţile pe care ţi le oferă viaţa, trebuie să te simţi în siguranţă şi confortabil în legătură cu tratamentul tău. Dacă te gândeşti să îţi schimbi tratamentele ar fi bine să contactezi centrul de tratament cât mai curând posibil.Cei de acolo vor analiza planul de tratament împreună cu tine şi apoi se vor asigura că procesul de schimbare a tratamentelor este cât se poate de lin.

Linişteşte-te!

Dacă ai emoţii cu privire la siguranţa tratamentului, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să vorbeşti cu echipa de îngrijiri medicale care se ocupă de tine. Acest lucru te va ajuta să te simţi mai confortabil cu privire la terapia pe care ai ales-o sau la terapiile pe care le ai în vedere.

 

BIBLIOGRAFIE:

1. Iorio A. Puccetti P, Makris M. Clotting factor concentrate switching and inhibitor development in hemophilia.A. Blood 26 iulie 2012 26; 120(4):720 - 727.

2. Coppola A, Marrone E, Conca P, Cimino E. Mormile R, Baldacci E, şi colab. Safety of switching factor VIII products in the era of evolving concentrates: myths and facts. SeminThrombHemost. 2016Jl.14;42 (5):563- 576.

3. Harrington C, Hay C, Vidler V, Dattani R, Heygate K. Switching factor products: selecting patients and managing the process. Jurnal privind Practicile în Hemofilie mai 2014;l: 24- 29.

4. Federaţia Mondială de Hemofilie. Guidelines for the management of haemophilia 2 edition 2012. Disponibile pe: https://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf (accesat în iunie 2019).

5. Hay CR, Palmer BP, Chalmers EA, Hart DP, Liesner R, Rangarajan S, et al. The incidence of factor VIII inhibitors in severe haemophilia A following a major switch from full-length to B-domain-deleted factor VIII: a prospective cohort comparison. Haemophilia martie 2015:21(2:)219-226.

6. Agenţia Europeană a Medicamentului. Guideline on the clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor VIII products EMA/CHMP/BPWP/ 144533/2009.2011. Disponibile la https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/guidelineclinical-investigation-recombinant-human-plasma-derived-factor-viii-products-revision-2_en.pdf

7. Agenţia Europeană a Medicamentului. Guideline on clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor lX products EMA/CHMP/BPWP/144552/ 2009Rev,. 1 Corr.1 •. 2015.