Working with haemophilia

Dacă puteți visa, puteți realiza!

Dacă puteți visa, puteți realiza!

Când eram copii, cu toții eram întrebați „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Și, deși nu este pe deplin realist ca o persoană cu hemofilie să devină astronaut sau pompier, în prezent există foarte multe opțiuni care nu erau posibile cu ani în urmă.

Medicina modernă este cea datorită căreia au avut loc o mulțime de progrese în ceea ce privește îngrijirea pacienților cu hemofilie, fiind disponibilă astăzi o gamă largă de alegeri profesionale pentru aceste persoane. În trecut, diagnosticul de hemofilie presupunea hemoragii regulate și imprevizibile și perioade de spitalizare care, la rândul lor, influențau negativ posibilitatea de a avea diverse cariere profesionale. Este ușor de înțeles că acest aspect făcea ca multe persoane să își ascundă afecțiunea. Dar în prezent lucrurile sunt foarte diferite – lumea este a dumneavoastră!

A dezvălui sau a nu dezvălui?

 

Sunteți pe cale să începeți activitatea la un nou loc de muncă? Probabil că vă întrebați dacă ar trebui să spuneți despre diagnosticul de hemofilie la locul de muncă. Ei bine, vestea bună este că: decizia vă aparține în totalitate!

Dacă aveți hemofilie ușoară și știți că nu vă va afecta activitatea profesională, puteți alege să nu vorbiți despre aceasta la început. După ce v-ați integrat în colectiv, s-ar putea să vă simțiți mai confortabil și mai pregătit să vă informați colegii în această privință și să le explicați ce înseamnă această afecțiune și ce reprezintă ea pentru dumneavoastră.

În cazul în care considerați că hemofilia vă poate afecta noul loc de muncă, merită să analizați din nou dacă acesta este într-adevăr locul de muncă potrivit pentru dumneavoastră. Ar putea fi o idee bună să discutați acest subiect cu echipa dumneavoastră de îngrijire medicală care vă poate sfătui și vă poate susține în decizia pe care o veți lua.

daca

.

Care sunt drepturile mele?

 

Primul şi cel mai important aspect: este ilegal ca angajatorii să vă discrimineze din cauza hemofiliei.

Personalul care se ocupă de recrutare adresează uneori întrebări despre starea de sănătate sau dizabilități, dar numai pentru a stabili dacă puteți îndeplini o sarcină esențială pentru poziția respectivă. Prin urmare, dacă aplicați pentru un loc de muncă într-un call center, nu este necesar să răspundeți la întrebările legate de afecțiunea dumneavoastră. În unele țări, angajatorii nu au dreptul să vă întrebe dacă aveți o dizabilitate, iar dumneavoastră nu aveți nicio obligație să spuneți ceva despre hemofilie (în afara situației în care aceasta vă afectează în mod direct locul de muncă).

Deoarece drepturile şi reglementările diferă de la o țară la alta, asigurați-vă că sunteți informat cu privire la reglementările în vigoare la nivel local.

Care sunt posibilitățile mele profesionale?

 

Opțiunile de tratament preventiv disponibile în prezent, cum este profilaxia, fac posibile pentru persoanele cu hemofilie cariere în domeniul construcțiilor și al operării utilajelor grele – domenii care nu au fost până acum considerate ca fiind potrivite pentru persoanele cu această afecțiune. Evoluția în îngrijirea persoanelor cu hemofilie a deschis calea pentru multe cariere și medii de lucru noi care erau considerate în trecut „interzise”.

Pe cât de minunate sunt aceste progrese, nu uitați că o afecțiune medicală cum este hemofilia poate fi în continuare asociată cu unele riscuri. Unele opțiuni profesionale, cum sunt activitatea în cadrul poliției sau pompierilor, nu sunt încă accesibile, dar, dacă eventualele riscuri sunt bine gestionate, ar trebui să aveți acces la majoritatea profesiilor, accesul fiind limitat doar de imaginația dumneavoastră.

Cu o „minte deschisă” și câteva sfaturi din partea rețelei dumneavoastră de suport, este mai mult decât posibil să obțineți slujba la care visați.

working